Misstänkte polismördaren häktades

Den 21-årige man som misstänks för mordet på polismannen Ulf Grape i Hedemora häktades av Uppsala tingsrätt på fredagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för mord. (SR Uppland)

Mannen medger grov misshandel och vållande till annans död, men inte mord.

Det har spekulerats i om mordet var en hämnd men 21-åringen hävdar att han inte visste att det var en polisman han slogs med, enligt hans advokat Per Borgblad.

– Han mår naturligtvis dåligt. Han har ångest, han känner sig ångerfull men samtidigt mycket lättad över att få berätta om det här, säger 21-åringens advokat.

Han har sagt att han inte kände igen polismannen men tydligen har de haft kontakt flera gånger?

– Nej, det tror jag är fel. Jag tror inte att de har haft kontakt med varandra. Däremot har han vetat om att Grape är polis i Hedemora.

Men han kände inte igen honom vid det här tillfället?

– Nej, det var mitt i natten, det var mörkt och polismannen hade ju en civil jeansjacka på sig.

Vad handlade bråket om?

– Det vill jag inte kommentera.

Vem började bråket?

– Det vill jag heller inte kommentera.

Var din klient berusad?

– Påverkad. Han minns mycket väl vad som har hänt. Han har en mycket detaljerad minnesbild av hur det här har gått till. Personligen tycker jag det är bra att det här handläggs i Uppsala.

Varför det?

– Jag tror att den här händelsen och den här gärningen har, med all rätt, rört upp mycket känslor i Dalarna. Att då ha den här förhandlingen i Dalarna tycker jag hade varit olämpligt, säger advokat Per Borgblad som försvarar 21-åringen.

Ett så kallat paragraf sju-intyg, liten sinnesundersökning, ska inhämtas.

Mårten Nilsson, SR Uppland
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista