Svenska häktad i London

En 19-årig kvinna från Västsverige sitter häktad i Storbritannien i ett ärende som utreds av poliser från Scotland Yards antiterroristavdelning. Hon misstänks för penningtvätt och för förberedelse till framställning och användning av falska handlingar.

Obekräftade mediauppgifter talar om att det handlar om förfalskade pass till terrorister för att underlätta deras rörelsefrihet, något som varken den svenska ambassaden eller Scotland Yard kan bekräfta. Polisen bekräftar dock att ärendet utreds av antiterroristavdelningen.

Den 19-åriga kvinnan greps på Stansteadflygplatsen i London i mitten av juli tillsammans med en 27-årig brittisk man och hans spanska flickvän, också hon 27.

Kopplingar till al-Qaida
Det har även förekommit uppgifter om att den spanska kvinnan har kopplingar till de tolv misstänkta al-Qaidamedlemmar som greps i en omfattande räd i Storbritannien i tisdagskväll. Bland annat ska de ha haft planer på ett terrorattentat mot Heathrowflygplatsen.

– Men vi kan inte säga om det finns några direkta kopplingar mellan det nätverket och den kvinna som greps tillsammans med svenskan, säger en talesman för Scotland Yard.

Scotland Yard tar hjälp av Säpo
Säpo i Göteborg har hjälpt den brittiska polisen i utredningen. Inte heller de kan rakt ut bekräfta att det rör sig om misstänkta terroristbrott. Man får dra sina egna slutsatser av att det är vi på Säpo och den brittiska polisens antiterroristavdelning som är inblandade, säger kommissarie P-O Hellqvist.

– Därmed är det inte sagt att det som verkar som terrorism i inledningsskedet alls är det. Om det slutligen blir någon dom kan ju den handla om någonting annat, säger han.

Brittisk advokat
Domstolsförhandlingar är utsatta till 11 november. Nu sitter den 19-åriga svenska häktad, hon har fått en brittisk advokat som ännu inte velat uttala sig.

Den svenska ambassaden i London har erbjudit sig att besöka kvinnan i häktet. Något hon först nekade till, men nu har hon ångrat sig. Ambassadpersonal kommer därför att besöka henne under nästa vecka.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista