Sommarvärmen har kommit till Sverige.

Efterlängtad sommarvärme i Stockholm

Sent omsider har sommarvärmen äntligen kommit till de södra och mellersta delarna av Sverige. I Stockholm var det 26 grader varmt i dag, fredag, och många passade på att ta sitt första dopp för sommaren.

En av förstagångsbadarna var Elisabeth Wahl vid Långholmens strandbad.

– Det var jätteskönt, äntligen!

Hur känns det i vattnet?

– Lite kallt först, men sedan blir det jätteskönt när man har varit i ett tag, säger hon.

Det var trångt mellan handdukarna på Långholmens strandbad vid lunchtid på fredagen. Solen gassade från en nästan helt molnfri himmel och det svalkande vattnet var lockande. Det kändes äntligen som att sommaren kommit efter flera månaders regn och kyla.

Badentusiast
Många stockholmare har väntat hela sommaren på några riktiga baddagar. Men Robban, som kallar sig en riktig badentusiast, har badat varje vecka sedan i maj.

– Jag är inte känslig för väder och vind, utan det gäller att njuta av den svenska sommaren, oavsett väder.

Hur är det idag?

– Idag är det väldigt bra, nästan lite för varmt i min smak, det måste vara nästan 30 grader i skuggan och 23 grader i vattnet. Jag önskar nästan att det var lite kallare som i början av sommaren, för man kan inte svalka av sig ordentligt, säger han.

Den åsikten var han dock ganska ensam om på badstranden. De flesta såg fram emot flera dagars sommarväder och mycket värme. Enligt SMHI kommer en högtrycksrygg att ge uppehållsväder och sol i större delen av landet och temperaturen kan bli upp mot 28 grader under helgen.

Skärgårdshelg
Sofia Jakobs har bokat upp sig.

– Det blir verkligen bad idag och i morgon vid Möja i skärgården. Jag kollade på tv i morse och de sa att det skulle bli väldigt bra, så det tror jag på, säger hon.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista