Färre jobb i USA bakslag för Bush

Amerikanska arbetsgivare nyanställde betydligt färre personer i juli än vad analytiker hade räknat med. Beskedet har fått börsen i New York att sjunka och är besvärande för president Bush, som hävdat att konjunkturen har vänt och är på väg uppåt.

Bara 32 000 nya jobb skapades i USA under juli, den lägsta siffran det här året. Analytiker hade spått en ökning med mångdubbelt fler, de försiktigaste hade räknat med 215 000 nya jobb.

Samtidigt publicerade det amerikanska arbetsmarknadsdpartementet korrigerade siffror för juni och maj som visar att antalet nyanställda då var lägre än vad som tidigare uppgivits.

Nedåt för börserna
Antalet nyanställda ses av finansiella analytiker som en viktig mätsticka för konjunkturen och arbetsmarknaden och de nya siffrorna skickade genast ner marknadsräntorna och fick dollarn att falla. Också New Yorkbörsen öppnade nedåt, både Nasdaqs och Dow Jones index har backat.

Siffrorna är också ett bakslag för president Bush. Hans utmanare, demokraten John Kerry har anklagat den sittande regeringen för att ha misskött ekonomin. Opinionsundersökningar visar att just nya arbetstillfällen är den viktigaste frågan för väljarna i höstens presidentval.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista