Papandreou förhandlar om sparplanen

2:09 min

Greklands premiärminister George Papandreou befinner sig i Luxemburg där han träffar Jean-Claude Juncker, ordförande för finansministergruppen i euroländerna. De ska diskutera Greklands nya sparplan som förhandlats fram med en expertgrupp från långivarsidan. För Grekland handlar det om en sista minutenräddning eller om konkurs.

På plats i Grekland stiger spänningen. Ett femtiotal fackföreningsmedlemmar från den kommunistiska fackföreningen PAME har ockuperat finansministeriet vid Syntagmatorget i Aten sedan i morse och lyckats hänga upp en jättelik banderoll längs husfasaden och tagit bort EU-flaggan från byggnaden.

– Det här är bara en symbolisk aktion, säger Nikos Papageorgiou, ordförande för de hotell- och restauranganställda PAME-medlemmarna.

De riktiga aktioner sker hela tiden på företag, hotell och banker där personalen säger ifrån på olika sätt. Samtidigt pågår en rad dagliga punktstrejker, ockupationer av arbetsplatser och dessutom mobiliserar fackföreningarna inför generalstrejken om knappt två veckor. 

I eftermiddag eller senare i kväll kommer den grekiska sparplanen att presenterats i sin helhet efter att den grekiska premiärministern träffat eurozonländernas representant Jean-Claude Juncker. Och ändå är det här bara första steget kring att försöka lösa den grekiska krisen.

Men det finns motstånd till sparpaketen i Grekland. Och bland långivarna finns det en oenighet om huruvida det överhuvudtaget går att rädda Grekland från konkurs. Och inte minst vem ska stå för de fortsatta kostnaderna - skattebetalarna eller bankerna.

Vladislav Savic, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista