Advokater tillåts på Guantánamobasen

Det amerikanska advokatsamfundet har länge varit starkt kritiskt till regeringen Bush för brister i rättssäkerheten för fångarna på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba. Regeringen har nu gett klartecken för att advokaterna får skicka en representant till de pågående förhören med fångarna.

I nästa vecka kommer det amerikanska advokatsamfundet, The American Bar Association, ha rätt att närvara med en representant vid den speciella domstol som ska pröva de nära 600 fångarnas olika fall.

Första sedan andra världskriget
Det som nu pågår är förberedande förhör inför rättegångar som ska börja den 23 augusti. Den speciella domstolen består av tre amerikanska officerare och lär vara den första militärtribunal som USA inrättat sedan andra världskriget.

Fångarna, som greps i samband med kriget i Afghanistan, har sedan dess suttit i stålburar, isolerade från omvärlden utan möjlighet att få veta vad de anklagas för eller att få sin sak prövad i domstol.

Regeringen tolkade lagen fel
President George Bush regering anser att fångarna är ”olagliga stridande” och därför inte har rätt till prövning varken enligt amerikansk eller internationell lag.

USA:s högsta domstol har dock sagt att regeringen tolkade lagen fel och nu tillåts advokatsamfundet skicka en erfaren advokat som heter Neal Sonnett och som tidigare kritiserat brister i USA:s terroristbekämpning.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista