Samarbete ska skärpa jakt på yrkeskriminella

2:21 min

Samtidigt som kriminella gäng ökar i landet har storsatsningen mot den organiserade brottsligheten resulterat i att 90 personer dömts till sammanlagt över 300 år i fängelse. Satsningen har betytt särskilt mycket utanför storstäderna, enligt Rikskriminalpolisen.

– I de mindre regionerna så får de vara uthålliga. De får vara i fred och är fredade för att jobba med det de ska göra och kan hålla på ganska länge. Och det har gett resultat, som de själva säger, som de inte hade uppnått om det inte var för den här satsningen, säger Lasse Sjöberg, tillförordnad chef på kansliet vid Rikskriminalpolisen, som leder samarbetet i jakten på yrkeskriminella. 

I jakten på den grova organiserade brottsligheten, som till exempel kriminella mc-gäng, har polisen i drygt ett och ett halvt år nu arbetat tillsammans med ett tiotal andra myndigheter, som åklagare, Skatteverket, tullen och Försäkringskassan. 

Samarbetet engagerar 200 poliser i nio olika aktionsgrupper över landet. Resultatet är hittills 31 insatser varav 11 fortfarande pågår. Närmare 90 personer har dömts till fängelse i sammanlagt över 300 år. 

– Ja de går ju ständigt uppåt. Sedan smäller det ju till ibland. Det kan ju vara en rättegång med ganska hårda straff. Det kan ju utdömas 30 år på ett bräde och det är ju klart att då märks det i statistiken på en gång, säger Lasse Sjöberg. 

Ett framgångsrikt exempel är operation Liquid som nystat upp ett nationellt nätverk som tillverkat, smugglat och sålt dopningsmedel från Malmö i söder till Umeå i norr. Rättegången pågår fortfarande där ett hundratal personer åtalats för bland annat grova dopningsbrott och grova smugglingsbrott. 

De flesta insatserna har inriktats på narkotikabrott och våldsbrott som till exempel rån och utpressning. Sedan kommer insatserna mot ekonomisk brottslighet. 

Men det finns också självkritik när det gäller att knyta upp pengarna från den kriminella verksamheten. Förra året säkrade man 3,7 miljoner vilket anses litet i sammanhanget. 

– Man vet väl inte riktigt varför vi inte är så bra på det. Det är bara att spekulera i om det är okunskap eller om det inte finns så mycket att ta. Många av de här killarna lever ju ur hand i mun. Man konsumerar upp mycket av de här pengarna man drar in.

– Det är ju väldigt få som har stora villor, stora båtar och massor av tillgångar. Och de som har det är ju i regel ganska svåra att komma åt, säger Lasse Sjöberg, tillförordnad chef på kansliet för samverkansrådet och operativa rådet vid Rikskriminalpolisen.

Enligt redovisningen för Ekot finns viss eftersläpning i statistiken, vilket kan innebära att antalet misstänkta, häktade, åtalade och dömda personer kan vara större, men ännu inte rapporterats.

Resultat hittills:

 • 31 insatser totalt, varav 11 pågående
 • domar har meddelats i 17 insatser
 • cirka 400 misstänkta personer, 220 personer häktade och 124 åtalade
 • 87 personer dömda till fängelse
 • totalt uppgår fängelsedomarna till 304 år och 9 månader
 • 2 personer dömda till villkorlig dom
 • 4 personer dömda till skyddstillsyn
 • 8 personer dömda till dagsböter på totalt 95 400 kr
 • för 23 personer ogillades åtalet/de frikändes

  (Källa: Kansliet för samverkansrådet och 0perativa rådet vid Rikskriminalpolisen.)

Myndigheter som ingår:

Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, kronofogden, Kustbevakningen, polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Marcus Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.