Klartecken för nytt akutlån till Grekland

1:22 min

Grekland kommer att få ut nästa akutlån för att undvika att bli bankrutt om en månad. Från eurozonländerna och Internationella valutafonden kom det också positiva signaler om att Grekland kan räkna med fortsatt stöd framöver. Men det sistnämnda är bara signaler. Nu måste Grekland börja leverera.

Förhandlingarna i Aten har pågått i närmare fyra veckor. Experter från Internationella valutafonden samt Europeiska centralbanken och EU-kommissionen har försökt klargöra om det är värt att ge Grekland fortsatt stöd.

I dag gav de tummen upp, även om en hel del kritik framfördes.

Expertgruppen kommer att rekommendera IMF och Centralbanken samt euroländerna att leverera pengar redan i juli för att undvika att landet går i konkurs.

Samtidigt sade Jean-Claude Juncker, Luxemburgs premiärminister och ordförande för euroländernas finansministergrupp, att han förväntar sig att euroländerna ger mer stöd till Grekland även framöver.

Men trots de här positiva beskeden för Grekland är faran långt ifrån över.

Greklands premiärminister Papandreou måste dels övertyga oppositionen i landet samt befolkningen om att de nya sparpaket som han kommer att presentera måste följas, dels måste han även övertyga en del skeptiker inom sitt eget parti.

Vad dessa sparpaket går ut på är ännu inte känt i varje detalj. Det finns många känsliga frågor med tanke på att långivarna ställt långtgående krav på Grekland.

Dessutom måste även alla parter på långivarsidan övertygas om att det är värt att satsa på Grekland, något som många menar är ett dödfött projekt.

Vladislav Savic, Aten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista