ÖB vill ha bort livstidsanställningarna

Uppdaterad 16:20
Sveriges överbefälhavare vill få bättre möjligheter att minska antalet officerare inom försvaret. ÖB, Håkan Syrén anser att det krävs att officerare i framtiden lämnar försvaret efter tio--femton års tjänst. Officersförbundet menar att ÖB väljer fel väg.

– Vi måste ta itu med detta. Vi måste ta ställning till att officersyrket inte med nödvändighet ska vara ett livslångt yrke, säger ÖB, Håkan Syrén.

I en liten bok som Håkan Syrén har skrivit under semestern och som ska skickas ut till samtliga försvarsanställda näste vecka kallar han personalsituationen inom försvaret för en tickande bomb.

Försvaret behöver nämligen många unga officerare om orkar vara ute och springa med värnpliktiga i skogen.

Får få tjänster
För äldre officerare finns det inte längre tillräckligt många chefs- och administrationsuppgifter i det allt mindre svenska försvaret. Det är bara det att officerarna har garanterad livstidsanställning, de kan inte sägas upp.

Officerarna blir därmed kvar och ÖB får allt fler officerare som han måste betala lön för och allt mindre pengar över till att förnya försvaret. Det är det han menar med den tickande bomben. Därför säger ÖB att det måste bli ett slut på livstidsanställningarna.

Går emot Las
ÖB ställs inför delikata arbetsrättsliga problem. I klartext vill han försämra officerarnas anställningstrygghet. Ett annat problem är att ÖB behöver anställa unga officerare och samtidigt säga upp de äldre. Det är en situation som inte rimmar med Lagen om anställningsskydd, Las.

Håkan Syrén är noga med att påpeka att det inte är personalen det är fel på.

– Det är inte personalen som utgör bomben, utan det är regelverk som härstammar från kalla kriget som vi måste ta itu med. Om vi inte gör det, så kommer det nog att säga pang.

Officerarnas fackliga organisation Officersförbundet tycker inte att det är rätt väg att gå att göra officersyrket till en tidsbegränsad verksamhet.

– Samhället i stort är ju uppbyggd för att man i grunden ska ha en fast anställning. Att det här blir en försämring i anställningstryggheten är självklart, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista