Sadr City i Bagdad på lördagen.

Inga tecken på avmattning i Irakstriderna

I tre dagar har striderna mellan den shiamuslimske ledaren Muqtada al-Sadrs Mahdi-milis och amerikanska styrkor pågått i Irak. Det finns ännu inga tecken på att striderna kommer att avmattas.

Under natten och lördagsmorgonen har striderna koncentrerats till de fattiga stadsdelarna, som kallas Sadr City, i Bagdad och i den shiamuslimska staden Najaf i söder som är al-Sadrs fäste.

Med lättare automatvapen och raketgevär beskjuts de amerikanska stridsfordonen som i sin tur får understöd av flygplan och helikoptrar.

Skilda uppgifter om dödstalet
Det råder osäkerhet om hur många som dödats. Amerikanerna säger att 300 motståndsmän dödats i de senaste dagarnas strider. Detta tillbakavisas av milisen som säger att det handlar om drygt ett trettiotal. USA medger att tre amerikanska soldater har dödats, två i Najaf och en i Bagdad.

På lördagsmorgonen besköt milisen också de centrala delarna av Bagdad med granatkastare. Granaterna hamnade i och omkring den så kallade gröna zonen, det område med förstärkt bevakning som rymmer olika regeringsbyggnader och koalitionsstyrkor. Fem civila rapporteras ha skadats där.

Iran manar till återhållsamhet
Striderna mellan milisen och USA väcker en del kritik. Iraks vicepresident, Ibrahim al-Jafari har i en intervju i BBC reagerat på de höga dödssiffrorna. Han kritiserar USA för att civila offer också krävts i striderna.

”Det här är inget civiliserat sätt att bygga upp landet på” sade han till BBC.

Även från Iran, som i huvudsak är shiamuslimskt, kommer nu reaktioner. Iran uppmanar koalitionsstyrkorna att vara återhållsamma och respektera de shiitiska heliga platserna i Najaf och Karbala.

Planerad kongress riskerar ställas in
De uppblossade striderna har blivit ett stort bekymmer för premiärminister Yiad Alawi och hans interrimsregering som tog över för drygt en månad sedan.

Motståndet mot den nya regeringen koalitionsstyrkorna har inte mattats. Många fruktar nu att den nationella kongress som är tänkt att samlas den 15 augusti inte kan hållas. Målet med kongressen är att välja ett parlament och bana väg för demokrati i landet.

Under lördagen väntas Alawi presentera ett antal åtgärder för att försöka få bukt med striderna, kidnappningarna och bombdåden som skakat landet sedan Saddam Hussein störtades i april förra året.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista