Arbetslivsministern: Billiga nedläggningar bra för konkurrensen

Det ska även i fortsättningen vara billigare att lägga ned fabriker i Sverige än i till exempel Frankrike. Det säger arbetslivsminister Hans Karlsson till Ekot.

– Att göra det dyrare innebär att konservera olönsam verksamhet i Sverige. Då får vi sämre jobb som i framtiden ger sämre möjligheter till löneökningar. Vi ska inte försöka fördyra nedläggningar. Vi ska försöka se till att nedläggningarna blir rättvisa och att företagen gör rätt för sig när de lägger ned, säger Hans Karlsson.

Är det inte svårt att få en rättvis situation i Europa om det är lättare och billigare att lägga ned i vissa länder än i andra?

– Det ger oss fördelar. Det stärker vår konkurrensmöjlighet om vi vågar satsa på framtida jobb och inte behålla gamla jobb, säger arbetslivsministern.

När till exempel vitvarutillverkaren Electrolux lägger ner sin fabrik i Västervik kostar det bara en fjärdedel så mycket som att lägga ner bolagets fabrik i Frankrike, räknat per anställd.

Det här har skapat debatt, bland annat inom fackföreningsrörelsen, och på vissa håll har det till och med framförts krav om lagändring för att behålla industriföretagen i landet.

Arbetslivsministern vill alltså inte göra det svårare för företagen att lägga ned.

Hur ska man behålla jobben i Sverige, i konkurrens med låglöneländer?

– Vi ska göra det vi alltid ha gjort, konkurrera genom att ha högt kunskapsinnehåll i jobben. Många löntagare som lär sig mera. Och ha kvar kvalitet och leveranssäkerhet.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista