Sommarens äldrevård bättre än befarat

De äldre som bor på så kallade särskilda boenden har det bättre i sommar än vad Socialstyrelsen tidigare befarat. Det visar en omfattande undersökning, där de äldres situation i närmare 40 kommuner har undersökts.

– Jag tänkte att de inte kunde bry sig om de gamla så mycket, men det gör de. Jag kan inte klaga på något, allt har varit mycket bättre än jag trodde, säger 85-åriga Lilly Lilja som nyligen har flyttat in på Malmåkra servicehus i småländska Malmbäck.

Hur trodde du att det skulle vara?

– Nja, jag trodde det skulle vara bra, men du vet… Att flytta hit från en lantgård på en gång, det trodde jag skulle göra ont och vara svårt. Men det har det inte varit, inte en dag.

Flyttade in med oro
När Lilly Lilja nyligen flyttade in på Malmåkra Servicehus i Malmbäck så var det med en viss oro, hon trodde personalen skulle vara stressad och inte hinna med.

Även Socialstyrelsen har haft liknande oro, i varje fall när det gäller sommaren. Stor andel vikarier, många gånger också outbildad personal har gjort att somrarna varit problematiska på många håll, säger Björn Forsberg på Socialstyrelsen tillsynsenhet.

– I flera år har det anmälts väldigt mycket problem i äldrevården, av olika karaktär. Då kände vi ett behov av att följa upp och se hur det är nu.

Rapport till hösten
I den undersökning som nu gjorts har över 40 äldreboende besökts i 38 kommuner i Jönköping, Östergötland och Kalmar har man intervjuat sommarvikarier. De har också fått visa att dom snabbt kan få tag i en sjuksköterska. Även sköterskorna har fått svara på frågor.

Den slutliga rapporten presenteras i höst men redan nu kan Socialstyrelsen dra en hel del slutsatser.

– Jag tycker att det ser bättre ut än vad man skulle kunna tro. De flesta har uppgett att man har fått in personal, många gånger sådana som har viss erfarenhet av vårdarbete, och när man pratar med dem så känner de att de är väl introducerade i arbetet.

Det bästa är maten
För Lilly Lilja på Malmåkra Servicehus finns det bara ett problem, maten. Men det är inte det att hon inte tycker om maten, snarare tvärtom.

– Det värsta är att man äter för mycket, så man blir väl som ett ägg till slut. Jag får nog äta halv portion, misstänker jag, säger hon och skrattar.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".