Svenska kor.

Mjölkbönder lägger ned sina gårdar

Antalet mjölkbönder fortsätter att minska i Sverige. Under förra året blev de 700 färre. Osäkerheten kring den nya jordbrukspolitiken som ska genomföras i EU kan leda till ännu fler nedläggningar.

Klockan är halv fem på Gammelgården i Husby-Långhundra utanför Knivsta. Gårdens 100 kor ska mjölkas. I byn finns fyra gårdar. För fem år sedan hade alla gårdarna kor. Nu är det bara Anders Eskhult på Gammelgården som har sina kvar.

Han har haft kor i 30 år. Nu står gården inför ett generationsskifte. Dottern ska ta över och det är inte säkert att hon behåller korna. Osäkerheten är för stor, säger Anders Eskhult.

– Villkoren för mjölkproduktionen är väldigt osäkra. De är osäkrare idag än vad de har varit någon gång under de här trettio åren, eftersom vi ännu inte har fått några tydliga spelregler för hur det kommer att bli med nya EU-politiken, säger han.

Oklart om bidrag
De nya EU-reglerna för bidrag för mjölkproduktion började gälla i år. Men än vet inte Anders Eskhult och andra mjölkbönder exakt hur bidragen kommer att betalas ut och hur stora de kommer att bli.

Det som är klart är att stödet ska frikopplas från produktionen från och med 2007. Ett stöd kommer att betalas ut, utan att någon mjölk egentligen behöver levereras.

– Det kan vara bra för dem som vill sluta, för då behöver man inte producera, men kan ändå få behålla mjölkstödet under ett antal år framöver. Det blir någon slags pension alltså. Men det vore ju förödande för mjölkproduktions-näringen i Sverige. Därför att jag tror att väldigt många kommer att ta den chansen och vi själva spekulerar ju i om vi ska behålla kvoten fast vi säljer gården till barnen, för att kunna använda den som en pension, säger han.

Kan leda till en snabb minskning
Branschorganisationen Svensk mjölk, tror att många äldre mjölkbönder, och de är många, var femte är över 55 år, kommer att använda stödet som en pension och lägga ned mjölkproduktionen.

EU:s nya jordbrukspolitik kan alltså leda till att antalet mjölkbönder kommer att börja minska ännu snabbare. Det är något som oroar jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

– Om man är väldigt angelägen om en god djurhållning är man väldigt angelägen om att vi ska smutsa ner miljön så lite som möjligt så finns det ett mervärde i de svenska produkterna, säger Ann-Christin Nykvist.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista