Hyllad konst.
konst | nyhet

Klara Lidén får pris för papperskorgar

Den svenska konstnären Klara Lidén hedrades på lördagen med ett "speciellt omnämnande" av juryn för den 54:e, internationella Konstbiennalen i Venedig. Hennes bidrag till utställningen hyllas bland annat för dess "slagfärdighet och ilska".

Klara Lidén deltar, som en av 83 konstnärer från hela världen, i biennalens huvudutställning ILLUMInazione. Där visar hon en samling papperskorgar från olika städer runtom i världen. Juryn menar att verket "bekräftar styrkan i hennes arbete, dess slagfärdighet och ilska" och uppskattar att det för in "det offentliga ingreppets logik" i museirummet.

Guldlejonet för bästa konstnär gick till britten Christian Marclay, som visar sitt omtalade filmcollage The Clock på biennalen. Guldlejonet för bästa, nationella paviljong tilldelades Tyskland. I den tyska paviljongen visas en posthum utställning om och med regissören, konstnären och författaren Christoph Schlingensief (1960-2010).

Den birittiske konstnären Haroon Mirza fick Silverlejonet för mest lovande, unga konstnär i utställningen - samma pris som svenska Nathalie Djurberg fick 2009. Litauens paviljong fick också ett omnämnande av juryn som bestod av Hassan Khan (Egypten), Carol Yinghua Lu (Kina), Letizia Ragaglia (Italien), Christine Macel (Frankrike) and John Waters (USA).

Klara Lidén är just nu aktuell med en stor utställning på Moderna museet i Stockholm (recenserad i Kulturnytt 18 maj, se länk ovan).

SR Kulturnytt

kulturnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista