Oljefält i Azerbajdzjan.

Världens oljetillgångar på väg minska

Oljepriset har satt nya rekord under veckan, vilket har fått börser att falla världen över. Bedömare varnar för att återhämtningen i världsekonomin kan komma av sig om de höga priserna håller i sig.

Experter tror att priserna kan komma att stiga ytterligare.

– En del säger att de kommer att stiga till 100 dollar per fat. Jag tror att det kommer att vara något lägre. När det hamnar mellan 60--70 dollar per fat tror jag att många kommer bli sparsamma, säger Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet.

Högsta priset sedan 70-talet
Det är en kombination av omständigheter som har pressat upp världsmarknadspriset på olja till nivåer som inte har noterats sedan 1970-talet.

Turerna kring den ryska oljejätten Yukos som ligger i fejd med regeringen och hotas av konkurs och oro för terrorattacker mot oljeproduktionen i Mellanöstern sammanfaller med att efterfrågan på olja stiger mer än väntat. Framförallt är det Kinas snabba utveckling som slukar olja.

Minskad produktion framöver
Även om situationen i Mellanöster blir lugnare och Ryssland fortsätter att leverera olja så räcker inte det. Den långsiktiga trenden pekar mot minskad produktion, enligt Kjell Aleklett.

– Även om man har lika många brunnar som pumpar så pumpar varje brunn mindre hela tiden. Enda möjligheten att då kunna öka den globala produktionen är att man hittar nya oljefält som man kan sätta i produktion. Man hittar en del nya fält men de är mycket mindre och inte alls i den omfattning som skulle behövas, säger Kjell Aleklett, professor i fysik vid Uppsala universitet.

Martin Ahlquist
martin.alquist@sr.se

Oljan och världsekonomin är ämnen i programmet Godmorgon, Världen i P1 klockan 09.05, söndag 8 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista