Politikerna drar åt olika håll i marinbasfrågan.

Marinens placering oroar

Under sommaren har den regionalpolitiskt viktiga frågan om var den svenska Marinen ska finnas varit aktuell. Många orter slåss om att få ha en del av Marinens verksamhet.

Svenska amfibiesoldater och finska kustjägare håller tillsammans på att erövra en halvö på Utö i Stockholms skärgård där en tänkt fiende har tagit några officerare som gisslan. De ska nu befrias.

– Just detta momentet är en fritagningssituation av en gisslan och den som håller gisslan har inte tänkt att släppa den frivilligt. Då måste vi för gisslans skull sätta ett högre våld, vilket vi har regler som ger oss möjlighet att göra, säger överstelöjtnant Mats Lindberg som leder styrkan.

Det är Marinens slutövning i år som trängs bland fritidsbåtarna och ockuperar skärgården när sommarvärmen har kommit.

Beslut i höst
Just nu håller marinledningen andan i väntan på vad regering och riksdag ska bestämma om framtida örlogsbaser i höst.

Ska det bli Muskö utanför Stockholm eller Karlskrona som blir marinens huvudbas? Ska en av dem bort? Hur blir det med närvaron på Västkusten?

När Göran Persson besökte Karlskrona på sin semester sågs det genast som ett regionalpolitiskt inlägg och politikerna slåss om att få behålla verksamheten i sin kommun eller region.

Viktigt att verksamhet hålls ihop
För Marinen som är det minsta vapenslaget inom det svenska försvaret är osäkerheten oroande. Medan politikerna försöker övertyga varandra vilken ort som är bäst för Marinen så säger chefen för Marinen, marininspektören Jörgen Ericsson, att det är mycket viktigare att verksamheten hålls ihop än exakt var i landet som hemmahamnen ligger.

– Det viktiga för mig är att skapa bra marina insatsförband. Det är de som gör jobbet. Grundorganisationen är viktig för att producera de förbanden. Var den egentligen befinner sig, spelar inte så stor roll som man vill hävda. Det jag vill åstadkomma är att vi får basområden där jag har så många funktioner samlade så att det underlättar samövning, säger Jörgen Ericsson, marininspektör.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista