Orsak till flygolyckan fortfarande oklar

Haverikommissionen har nu avslutat sitt arbete på haveriplatsen för det flygplan som störtade vid Optands flygfält utanför Östersund på fredagen. I olyckan dog fyra personer och tre personer brännskadades svårt.

– Vi har kunnat fastställa vinklar och hur det har flugit när det slog i träden och så vidare. Vi har kunnat mäta och titta på nedslaget och på flygplanets läge och placering och så där. Det kan ge ganska mycket för en erfaren utredare.

– Man kan se om motorn har gått och hur det har flugits vid nedslaget, om det har ramlat rakt ner eller om det har kommit i en flackare vinkel, säger Göran Rosvall, utredningsordförande vid haverikommissionen.

Glidflög fram til nedslaget
Enligt Göran Rosvall har man kunnat notera att flygplanet haft ett flackt nedslag och mer eller mindre glidflugit ända fram till nedslagsplatsen.

Det betyder att flygplanet haft lyftkraft men att den kan ha varit kraftigt reducerad. Om det har varit problem med planets motor är dock för tidigt att säga, enligt Göran Rosvall.

Under lördagskvällen kommer resterna av flygplanet flyttas till en lokal vid flygflottiljen F4 på Frösön där utredningen sedan ska fortsätta.

Resultat av utredningen dröjer
Göran Rosvall räknar med att det blir en omfattande utredning. Normal utredningstid innan man kan presentera trolig haveriorsak är sex månader.

De fyra personer som omkom i flygolyckan har nu också identifierats. De omkomna är tre män 23, 32 och 60 år gamla och en 18-årig kvinna, samtliga hemmahörande i Östersund.

Ytterligare tre personer som fanns ombord på planet vårdas på sjukhus i Uppsala och Linköping för brännskador.

Johanna Ahl i samarbete med SR Jämtland.
johanna.ahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista