Dystert jobbfacit gynnar Kerrys kampanj

Med mindre än tre månader kvar till det amerikanska presidentvalet har den sittande presidenten George Bush råkat ut för ett bakslag i den för väljarna kanske viktigaste frågan. På fredagen kom beskedet att bara 32 000 nya arbetstillfällen skapades i USA i juli. Det är långt färre än väntat och reaktionerna är inte nådiga.

Dollarn försvagades, marknadsräntorna sjönk och aktiebörserna dök. Dow Jones index stängde på fredagen på den lägsta nivå det här året.

Analytiker hade räknat med åtminstone 215 000 nya jobb. Siffrorna från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet visar att det bara skapades 32 000.

Viktiga frågor i valet
Konjunkturen och arbetsmarknaden är de viktigaste frågorna för väljarna i det kommande presidentvalet och president Bush påstår att de stor skattesänkningarna som han har genomfört stimulerar ekonomin och skapar arbetstillfällen.

Det blir svårare att hävda det nu. Republikanerna medger att de nya siffrorna är en besvikelse men vid ett valmöte i delstaten Minnesota sa vicepresident Dick Cheney att ekonomin är på väg åt rätt håll.

– Vi har kommit långt med tanke på de speciella omständigheterna som har rått i USA de senaste åren, sa Dick Cheney och syftade på hotet från terrorister.

Vind i seglen för Kerry
De nya siffrorna har dock gett demokraterna vind i seglen. Utmanaren John Kerry tolkade de uteblivna arbetstillfällena som bevis på att Bush-administrationen har misskött ekonomin.

Republikanerna gynnar de rika medan medelklassen får det allt tuffare, hävdar Kerry.

Caroline Salzinger, Washington
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista