Vänsterkandidaten Ollanta Humala vann presidentvalet i Peru, här tillsammans med sin hustru Nadine Heredia. Valet blev ett mycket jämt val. Foto: Geraldo Caso/Scanpix.

Ollanta Humala vann presidentvalet i Peru

2:02 min

Även om inte alla röster är färdigräknade står det klart att Ollanta Humala segrade i den andra omgången av presidentvalet i Peru. Men det var först sent på natten som han själv accepterade det.

Den Ollanta Humala som utropade sig som segrare var avspändare, lugnare och mer samlad än den som stått i spetsen för den långa valkampanjen.

Han betonade att han kommer att vara alla peruaners president och att hans centrala uppgift är att konsolidera den ekonomiska tillväxten, som de senaste åren har legat på över sju procent.

– Det är, sa Humala, just den ekonomiska tillväxten som är motorn för de sociala reformer jag vill genomföra.

Ollanta Humala försökte skicka lugnande signaler till de företagare som hotat med att ta första flyg härifrån om han skulle segra.

På söndagskvällen var det som om den närmast hysteriska anti-Humala-atmosfär, som rått inom vissa kretsar, började luckras upp.  

Tidigare kritiker hördes till och med säga att Humala, egentligen, har stora möjligheter att skapa en riktigt bra regering.

Humala gav också uttryck för sin respekt för sin motståndare Keiko Fujimori.

Det är inte många röster som skiljer dem åt.

I själva verket innebär resultatet, trots förlusten, att Fujimorismens ställning i den peruanska politiken har stärkts.

På många sätt var Humalas triumf inlandets seger över Lima.

Traditionellt är det i huvudstaden, där en tredjedel av väljarna bor, som presidentvalen avgörs.

Men den här gången bröts det mönstret.

Medan Keiko Fujimori segrade i Lima och på ett par andra ställen i de norra delarna av landet, så gav det övriga landet, städerna i söder, byarna i Andernas berg och dalar, gruvområdena, den stora indianska befolkningen – det bortglömda Peru, Ollanta Humala segern.

Lars Palmgren, Lima

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista