Foto: Christian Escobar Mora/Scanpix.

"Kräv direkt frigivning av svensk-colombianen"

1:50 min

Sverige borde kräva en omedelbar frigivning av den svensk-colombianske journalist som sitter häktad i Colombia anklagad för att vara en hög chef inom gerillan Farc. Det säger mannens advokat Ramiro Orjuela, som befinner sig i Stockholm.

– Sverige borde ta kontakt med Colombia på regeringsnivå. Vad jag vet så har det inte skett, säger advokaten Ramiro Orjuela.

Det var i slutet av april som den 55-årige svenske medborgaren greps i Venezuela och utvisades till Colombia, där regeringen anklagat honom för att vara Farc-gerillans representant i Europa, något han nekar till.

Colombias högsta domstol underkände i maj bevisföringen mot mannen, som består av några worddokument där hans namn förekommer. Dokumenten hittades i de bärbara datorerna som tillhörde en av Farc-gerillans ledare.

– Beslutet från Högsta domstolen är mycket viktigt och borde ha lett till min klients frigivning, säger Ramiro Orjuela.

Men regeringen i Colombia, säger Orjuela, vill förhala frigivningen och åklagaren kanske kommer med nya anklagelser den 16 juni, då domstolsförhandlingarna återupptas.

Därför vill Orjuela se ett mer aktivt Sverige. I Stockholm kommer Ramiro Orjuela att träffa representanter för Utrikesdepartementet.

Hos Skatteverket vill han få ut uppgifter om sin klients privatekonomi. Med de papprena vill han visa att 55-åringen, med så låga inkomster, omöjligen kan ha finansierat någon terrorverksamhet i Colombia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista