Alawi uppmanar milisen lämna Najaf

Iraks premiärminister kom på söndagen till Najaf som i fyra dagar varit skådeplatsen för våldsamma strider mellan shiamuslimsk milis och amerikanska styrkor. Han uppmanade där milismännen att lämna staden.

Premiärminister Iyad Alawi uppmanade i Najaf de milismän som säger sig vara lojala med den religiöse ledaren Muqtada al-Sadr att lämna staden. ”Milismännen bör lämna de heliga platserna i staden snabbt och lägga ner sina vapen”, sa han.

De dagliga striderna där har enligt vissa uppgifter krävt så många som 300 liv. Milismännen hävdar att färre har dödats. Striderna i Najaf och i Sadr City i Bagdad har annars lugnat sig under det senaste dygnet.

Premiärminister Alawi presenterade på lördagen en ny amnestilag för att försöka få bukt på våldet. De som gjort sig skyldiga till mindre vapenbrott går fria men inte de som dödat eller gripits för brott.

FN är allt mer bekymrat över situationen. Generalsekreterare Kofi Annan säger i ett uttalande att allt bör göras för att nå en fredlig överenskommelse. Organisationen erbjuder sig nu att försöka medla mellan milisen och amerikanerna.

Senare i höst är det tänkt att FN ska återupprätta sitt kontor i Bagdad. För ett år sedan utrymdes all FN-personal efter flera bombdåd mot organisationen.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista