Fler kvinnor än någonsin till OS

I Sveriges OS-trupp ingår en större andel kvinnor än någonsin. För tjugo år sedan var bara var fjärde svensk olympier kvinna, nu nästan varannan.

29-åriga Anna Karlsson, OS-uttagen som kanotist på K2 500 meter, blir glatt överraskad när hon får veta hur truppen är sammansatt.

– Det är jättebra, det visste jag faktiskt inte om.

Vad tror du att det beror på att det blir fler kvinnor i OS-truppen?

– Samhället blir mer och mer jämlikt och därför kanske tjejer fortsätter att idrotta även när de kommer upp på högre nivå.

Flest guld till kvinnorna Mellan 1984 och år 2000 tog Sverige nio guldmedaljer. Trots att kvinnor varit i en klar minoritet i OS-trupperna har fem av dem gulden, alltså mer än hälften tagits av kvinnliga idrottare.

Stefan Lindeberg, sportchef på Sveriges Olympiska kommitté, SOK, säger att det är först nu som bredden på toppen skapats inom damidrotten.

– Det har alltid funnit några som har varit beredda att satsa det som krävs och trott att det har varit möjligt. Men bredden på toppen inom damidrotten har ökat kraftigt. Jag tror att de här förgrundsfigurerna har banat vägen och inspirerat andra tjejer att satsa.

– Jag tror att vi har ett bredare skikt med lovande och konkurrenskraftiga tjejer i dag än tidigare. Skillnaden mellan hur det ser ut på herr- och damsidan i dag blir mindre och mindre.

Viktigt med förebilder
För kanotisten Anna Karlsson har förebilden Agneta Andersson betytt mycket, Agneta Andersson som vann sina första OS-guld i kanot i Los Angeles 1984.

– Jag kommer ju från Karlskoga, Agnetas hemmastad. Jag började i samband med att hon tog OS-guld i Los Angeles 1984. Som nioåring tog jag emot Agneta på torget i Karlskoga. Visst har hon haft stor betydelse för att jag har fortsatt.

I den preliminära truppen ingår den här gången 43 procent kvinnor. Det ska jämföras med 25 procent 1984. Karin Mattsson, vice ordförande på Riksidrottsförbundet, tror att den här utvecklingen är ett resultat av ett långsiktigt arbete inom den svenska idrottsrörelsen.

Duktiga ledare
Duktiga ledare som ser till individen och att idrotten är så tillgänglig i Sverige är några av skälen till damidrottarnas framfart, säger hon. Frågan är när den svenska OS-truppen kommer att ha lika många kvinnor som män.

SOK:s sportchef Stefan Lindeberg tror att den tiden snart kan vara här.

– Kanske har vi en trupp som är 50-50 till 2012.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".