KOMMENTAR:

Vattenfall stämmer tyska staten

4:49 min

Den svenska energijätten Vattenfall har nu bestämt sig. Bolaget kommer att begära kompensation för kärnkraften i Tyskland efter regeringsbeslutet att stänga kärnkraftverken. Därmed ansluter sig Vattenfall till de andra energibolagen som också kommer att kräva ersättning av tyska staten.

Det var ett väntat beslut att Vattenfall skulle haka på de tyska kraftjättarna Eon och RWE.

Nu stäms den tyska staten på miljardbelopp. I första hand för en speciell tysk konstruktion som heter bränslestavskatt, som bolagen tvingas betala trots att anläggningarna stängs och drifttiden förkortas.

Ägarna till kraftbolagen ska inte ensamma stå för förlusten, utan staten får vara med och betala, är argumentet.

Till år 2022 ska kärnkraftverken i Tyskland vara stängda. Fyra bolag berörs. Åtta reaktorer är redan avställda och får inte startas igen.

En modell som redan finns och som troligen kommer att kopieras är hur det gick till när den svenska staten stängde kärnkraftverket Barsebäck.

Efter stämning och juridiska förhandlingar och förlikning och krav från bolagen att de skulder hållas skadeslösa, ersattes Vattenfall och Sydkraft, som sedan köptes av Eon, med mångmiljardbelopp i en komplicerad beräkning av faktiskt värde på två reaktorer och förlorad produktion.

Bolagen fick också kompensation i form av delägande i andra produktionsanläggningar.

För Vattenfalls och de andras del återstår att se hur den tyska notan blir till sist. I dag säger Vattenfalls vd Öystein Löseth att det kan bli dyrt inledningsvis.

Men på sikt kan bolaget komma ut som vinnare. Men det beror bland annat på utfallet av kompensationsförhandlingarna med den tyska staten.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista