Mp: Skatteväxlingens roll utspelad

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson sommartalade i Ystad på söndagen. De två huvudpunkterna gällde stora förändringar inom försvaret och ändrat fokus i miljöfrågan. Skatteväxlingen har spelat ut sin roll och nu måste hela staten bli en föregångare inom miljöarbetet, säger Peter Eriksson.

– Det är uppenbart att det inte är skatteväxling som kommer att skapa den stora förändring som är nödvändig. Det är redan tio år för sent för att den strategin ska kunna ha en avgörande betydelse.

– De gröna varningarna och kraven på förändring har inte hjälpt. Tanken var riktig att priset är avgörande för att kunna minska förbrukningen, men prisökningen kommer nu till slut ändå, sa Peter Eriksson i sitt tal.

Staten som föregångare
I ett somrigt Ystad sa Peter Eriksson på söndagen att miljöpartiet vill se staten och hela den offentliga sektorn som en föregångare inom miljöarbetet.

– Hittills har vi inte tittat så mycket på hur man kan använda staten för att vara en motor och föregångare. Det finns ju en enorm organisation med lokaler och transportmedel med allt från svenska myndigheter, poliser, försvar och regeringskansli för att ta ett exempel, som skulle kunna göra mycket mera.

Peter Eriksson passade samtidigt på att ge en känga till Vattenfall som han menar motarbetar den statliga miljöpolitiken.

– Vi har haft en politik som man har uttalat ifrån riksdag och regering. Sedan har Vattenfall i många stycken drivit en rakt motsatt politik.

– Man har satsat på koldrift i Polen, man har satsat på att fortsätta med de fossila bränslena istället för att ställa om Sverige. Det får vi sota för nu och närmaste åren. Det är en läxa som vi måste lära oss nu; att så kan det inte fortsätta, säger Peter Eriksson.

Förändringar i försvaret
I höst ska regeringen diskutera försvarets framtida utformning. Även där vill miljöpartiet se stora förändringar mot ett försvar som helt ska inrikta sig på internationella fredsbevarande insatser.

– Vi tycker inte att det finns några militära hot mot Sverige längre och det gamla invasionsförsvaret måste förändras i grunden och möta de nya hoten som finns, inte bara miljön utan också när det gäller internationell kriminalitet och fattigdomen i världen, säger Peter Eriksson.

Missnöje med regeringssamarbetet
Närmast på agendan för miljöpartiet är ett seminarium nästa helg. Där ska man diskutera med socialdemokraterna hur samarbetet kan fördjupas partierna emellan.

Peter Eriksson är kritisk till hur samarbetet har sett ut hittills.

– Det fungerar inte riktigt när man har en regering som styr utan att ha majoritet i parlamentetet. Det är partier som vi nu, miljöpartiet och vänsterpartiet, som i stor utsträckning medverkar som regeringsunderlag utan att sitta med i regeringen. Det finns problem i den hör konstruktionen till samarbete vi har nu.

Kristin Heinonen, Malmö
kristin.heinonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista