Ny skandal i småhusbranschen

Hustillverkaren Team Boro Volymhus anklagas från flera håll för att ha struntat i att betala de byggförsäkringar som ska säkerställa husbygget vid en eventuell konkurs.

När Team Boro gick i konkurs i våras, drabbades bland andra Timo Matinlassi i Södertälje.

– Det är klart att man är lurad. Byggföretaget hade inte tecknat någon försäkring. Det var förkryssat på köpeavtalet att det ingick försäkring, säger han.

När Team Boro Volymhus gick i konkurs i mars, då fanns inte den försäkring som skulle ha säkerställt färdigbyggandet av familjen Matinlassis tvåplansvilla i Hölö-Södertälje.

Att bygga färdigt huset kommer nu att kosta familjen ytterligare 225 000 kr. Dessutom får de betala in 28 000 kr för en byggfelsförsäkring som de också trodde var betald av byggföretaget.

Familjen Matinlassi är inte ensam. Ett tiotal andra familjer i Södertälje och Tumba har fått liknande problem. I nordvästra Skåne är det mer en 40 familjer som lurats när de trodde att byggförsäkringarna var betalda.

Svårt att få rätt
Familjen Matinlassi ska nu försöka få rätt mot byggföretaget i Allmänna reklamationsnämnden. Konsumentverkets bostadsexpert Sverker Thorslund tror att det kan bli svårt. De här husköparna har blivit utsatta för rena förskingringen, menar han.

– Den här färdigställandeförsäkringen har det blivit blåsta på. De pengarna har byggentreprenören fått och de skulle entreprenören lämna vidare så att det fanns en giltig försäkring. Istället snodde han pengarna och behöll dem helt enkelt. Sedan gick han i konkurs, säger Sverker Thorslund.

Borde söka konsumentrådgivning
Det har stormat tidigare kring ägarna bakom Team Boro Volymhus, bland annat efter en rad konkurser. Förtagsnamnet har funnits med sen slutet av 80-talet.

Bakom de obetalda försäkringspremierna finns en gammal märklig praxis inom småhusbranschen, nämligen att det är byggföretaget som betalar in premierna. Husköparna borde åtminstone få se försäkringsbrevet före köpet, säger Sverker Thorslund på Konsumentverket.

Han är inte överraskad av den här senaste skandalen. Hans råd är att besöka kommunens konsumentrådgivning före husköpet.

– Vi skulle vilja att de gick och frågade först. Det här att betala sin försäkring till någon annan som snor pengarna har vi varnat för länge, säger han.

Ekot har sökt men inte lyckats nå den tidigare ledningen för Team Boro Volymhus för en kommentar.

Lars-Erik Backman
lars-erik.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista