De två rymlingarna greps i en lägenhet i Gränna.

Rymningen kan ha planerats sedan länge

Uppdaterad 16:30
Jakten på rymlingarna från Norrtäljeanstalten är nu över. Tidigt på måndagsmorgonen greps de två återstående rymlingarna i Gränna. Mycket tyder på att det var en väl planerad rymning.

Strax efter klockan sex slog polisen till mot en lägenhet i centrala Gränna som man haft under bevakning. Klas Ottosson som ledde polisinsatsen berättar hur gripandet gick till.

– Vi hade indikationer på att de vi sökte kunde vara knutna till den här lägenheten som vi sedan fann dem i. Vi fick beslut av en åklagare om husrannsakan som vi gjorde tillsammans med polisens insatsstyrka. Rymlingarna låg och sov och vi kunde gripa dem helt odramatiskt, säger han.

Kan ha varit planerad
På måndagseftermiddagen kom uppgifter om att den spektakulära rymningen kan ha varit planerad sedan länge. Det var under täckmanteln av ett företag i Luleå som rymmarna från Norrtäljeanstalten hyrde lägenheten i Gränna och det gjordes redan i mitten av juli.

– Jag tror att det företag som hyrde den här lägenheten som övernattningslägenhet hade ett samarbete med dem. De måste ju ha någon anknytning till företaget, de kan inte bara ta sig in i lägenheten, säger Lova-Kling Roman på Romans fastigheter i Gränna, som äger den lägenhet som hyrdes ut.

De hade alltså nycklar till lägenheten?

– Ja, det hade de absolut.

Om det var den aktuella lägenheten som gjorde att rymmarna valde att åka till Gränna kan polisen i nuläget inte kommentera. Hur länge de har varit i trakterna kring Jönköping är också oklart.

Många lättade
Efter tips kunde polisen med hjälp av nycklar som man fått av fastighetsbolaget ta sig in i lägenheten på måndagsmorgonen. Efter ett dramatiskt dygn var det många Grännabor som drog en lättnadens suck.

– Nu känns det lugnt och tryggt. Jag gick och kände på alla dörrar igår och såg till att alla fönster var stängda. Man är ju lite spänd i alla fall i och med att de var så nära. Nu är det skönt att det är över, säger Lilly Johansson i Gränna.

Ensamma i lägenheten
Tony Palmroth, 21 år och Basim Bottany, 35, var ensamma när polisen med hjälp av nationella insatsstyrkan på måndagsmorgonen stormade lägenheten på andra våningen i fastighet i Gränna.

Polisen vill i nuläget inte avslöja några detaljer kring gripandet, till exempel om de hittade vapen eller något annat i lägenheten, eller om de söker efter fler misstänkta som kan ha varit inblandade i rymningen.

Tips på söndagen
Redan i söndags kväll fick polisen tips om de båda rymlingarna, vid 23-tiden fattade åklagare beslut om husrannsakan och efter en natt av bevakning slog polisen till strax efter klockan sex i morse.

Christer Thörn i Gränna blev vittne till gripandet eftersom hans arbetsplats ligger precis intill. Han fattade direkt vad det handlade om.

– De ledde ner med en i taget och då var det ju de här som jag hade läst om i tidningen strax innan. Det är skönt att det över, lite skakad blir man när man får vara med i blickpunkten så här.

Alla rymlingar gripna
Att alla de tre förrymda fångarna från Norrtäljeanstalten är gripna bekräftas av insatsledaren Klas Ottosson.

– Sammantaget är jag mycket nöjd, det är en fullkomlig framgång för svensk polis. Vi har lyckats frihetsberöva de här tre utan att varken polis, tredje man eller de själva har kommit till skada.

David Svanberg, Ekot Jönköping
david.svanberg@sr.se

Thomas Jokiniemi, SR Jönköping
thomas.jokiniemi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista