Pinochets affärer toppen av ett isberg

Förväntan, men också oro, omgärdar undersökningen av de hemliga bankkonton i Augusto Pinochets namn som avslöjades nyligen. Mycket tyder på att kontona är toppen på ett isberg, pengarna kan ha kommit från skumma affärer med statlig egendom.

Som alla chilenska presidenter lämnade också Augusto Pinochet in en lista med alla sina tillgångar till notarius publicus när han tillträdde sin post. Enligt chilensk tradition borde tillgångarna vara ungefär desamma när han avgick.

Normala besparingar
Den lista Pinochet lämnade in tog upp bankböcker med ett sparkapital på cirka 10 000 kronor, en lägenhet i Santiago och en flera år gammal bil. Med andra ord en normal besittning för en sparsam karriärsofficer.

Men även långt innan avslöjandet om de hemliga bankkontona så stod det klart att Pinochet inte skulle fullfölja de chilenska presidenternas tradition av återhållsamhet.

När han lämnade presidentposten ägde han en rad lägenheter, flera hus och ett par lantegendomar på olika platser i Chile. Fastigheter med ett gemensamt taxeringsvarde på omkring 15 miljoner kronor.

Hemliga konton väckte reaktion
Även om det nog väckte misstankar så var det först när avslöjandet om att Pinochets gömt en förmögenhet på omkring åtta miljoner dollar på hemliga bankkonton och i olika brevlådeföretag i Karibien som det blev någon egentlig reaktion.

Frågan är naturligtvis varifrån pengarna kommit. Att det skulle röra sig om eget sparande och donationer, som hans familj hävdar, är knappast en tillräcklig förklaring.

Möjligheter att mjölka staten
Istället växer misstankarna om att Pinochet systematiskt mjölkat statskassan, och här finns flera möjligheter.

Den hemliga fond som alla presidenter har till sitt förfogande, de privatiseringar av statlig egendom som skedde under åren av militärstyre och inte minst de internationella vapeninköp som Pinochet personligen skötte. I alla de fallen hade Pinochet goda möjligheter att slussa pengar till sitt eget konto.

Fler kan vara inblandade
Intresset har också riktats mot en fastighetsagentur som drevs av armén under Pinochets år vid makten. Denna agentur sålde ut statliga markegendomar till extremt låga priser, egendomar som bara någon dag senare ofta såldes vidare till priser som kunde vara uppemot 100 gånger högre. Denna affärsverksamhet har sannolikt fler än Pinochet kunnat dra fördel av.

Medan de flesta chilenare förväntansfullt inväntar resultaten av den undersökning som Chiles mest ansedde domare nu håller på med, så är det många som, av samma skäl, istället känner oron krypa i kroppen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".