Ryska parlamentet godkände hård reform

På söndagen beslutade det ryska parlamentets överhus att godkänna president Vladimir Putins radikala sociala reform som skapat protester över hela Ryssland.

Vid en tunnelbanestation i Sankt Petersburgs utkanter står 74-åriga Ljubov Alexandrovna. Hon har jobbat i 52 år. Nu säljer hon frön för att dryga ut pensionen.

– Jag har bara fyrahundra kronor i månaden i pension. Därför står jag står här, säger Ljubov Alexandrovna. Hon är arg eftersom hon förlorar flera rabatter till följd av reformen.

Ljubov Alexandrovna är en av dem trettio miljoner ryssar som påverkas av de nya lagarna.

Rabatter försvinner
De innebär att rabatter på allt från mediciner, hyra, el och telefon till gratis tunnelbaneresor för pensionärer, och andra utsatta grupper försvinner och i stället ersätts med en klumpsumma.

Förespråkarna ser reformen som nödvändig -motståndarna som en katastrof.

Reformen klubbades igenom på söndagen i det ryska överhuset. Nu återstår bara för president Vladimir Putin att skriva på lagarna innan de träder i kraft

Reformen är kritiserad. Schablonersättningarna är för låga och försvinner i inflationen, lagen drivs igenom för snabbt och dessutom sa inte Putin ett ord om detta inför presidentvalet, menar kritikerna.

Pengarna ska riktas mot de fattigaste
Förespråkarna säger att reformen är nödvändig eftersom ersättningarna ska riktas mer mot de allra fattigaste och dessutom behöver genomföras för att rensa i ett byråkratiskt system från sovjettiden.

Putins popularitet sjunker. Men innan lagarna blir verklighet kan Putin han mildra effekterna av dem och på så sätt framställa sig i en populärare dager, trots att han själv som president naturligtvis funnits i bakgrunden hela tiden. Det har han i alla fall gjort vid flera tidigare tillfällen.

Edvard Unsgaard, Sankt Petersburg
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".