Ahmed Chalabi.

USA:s förre favorit en jagad man i Irak

Motståndsledaren Muqtada al-Sadr har uppmanat sin milis att stanna i Najaf och fortsätta slåss. Samtidigt har en arresteringsorder utfärdats på en tidigare högt uppsatt irakisk politiker.

Ahmed Chalabis väg utför har varit snabb. En gång USA:s favorit bland irakiska politiker, nu har den nya interimsregeringen utfärdat en arresteringsorder på honom, där han anklagas för att vara inblandad i sedelförfalskning.

Vill rentvå sitt namn
Chalabi, som befinner sig i Iran, tillbakavisar anklagelserna som han beskriver som ”påhittade lögner”, och säger att han ska återvända till Irak för rentvå sitt namn. Chalabi hamnade i onåd hos USA i maj när han anklagades för att föra vidare känslig information till Iran.

Ytterligare en arresteringsorder har utfärdats på Chalabis brorson, Salem, för inblandning i mordet på en högt uppsatt irakisk finanstjänsteman.

Salem Chalabi, som just nu befinner sig i London, är chef för den särskilda tribunal som ska döma ex-diktatorn Saddam Hussein. Även han tillbakavisar anklagelserna.

Maktkamp eller brott?
Många frågar sig nu om det hela handlar om en intern politisk maktkamp eller om verkliga brott som begåtts. Ahmed Chalabi hade tänkt ställa upp som oberoende kandidat i valet, som planeras i början på nästa år.

Trots att premiärminister Iyad Alawis nya amnestilag, och återinförandet av dödstraffet, har striderna fortsatt på sin femte dag i Najaf, där en shiamuslimsk milis under ledning av Muqtada al-Sadr, stridit med amerikanska marinkårsstyrkor.

Premiärministern uppmanade i söndags milisen att lämna staden och lägga ner vapnen, men al-Sadr vägrar göra det och manade på måndagen sina män att fortsätta slåss.

Richard Myrenberg, Jerusalem
richard.myrenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".