"Förvånande med valövervakare i USA"

USA:s utrikesminister Colin Powells beslut att erbjuda den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE att sända valövervakare till det amerikanska presidentvalet i november är överraskande.

Demokrater från representanthuset krävde utländska övervakare av årets val efter det fiaskobetonade presidentvalet för fyra år sedan då George Bush vann.

Britt-Marie Mattsson, Göteborgspostens utrikespolitiska kommentator och USA-expert tror dock inte att övervakningen kommer att få någon större betydelse.

– Jag är förvånad över att det amerikanska utrikesdepartementet har sagt ja till detta och välkomnar det, mycket därför att USA inte brukar vilja att andra lägger sig i deras valsystem eller politik överhuvudtaget. De vill gärna exportera det de har till andra och har attityden att de är bättre än alla andra, säger hon.

Om de europeiska valobservatörerna hittar oegentligheter, kan de klaga över dem då?

– Om det kommer en fransman och ställer sig och talar om att det här var inte bra, så kommer alla, även de som drabbats av en felaktighet, att ställa upp med den som gynnats och säga att det här tål vi inte.

Så det blir inga större förändringar på grund av det här?

– Nej det tror jag inte. Men den debatt som kommer att föras i USA på politisk nivå blir intressant. Det kan också uppfattas som opatriotiskt att i en svår tid för Amerika ha folk som tittar på sitt valsystem som om man var ett odemokratiskt land. USA uppfattas ändå som världens äldsta demokrati, men det här är i alla fall en spark på skenbenet, om inte någon annanstans, säger Britt-Marie Mattsson.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista