AstraZeneca riskerar böter

Läkemedelsbolaget AstraZeneca riskerar böter på många miljarder. EU:s konkurrenskommissionär Mario Monti anklagar företaget för att försöka hindra billiga kopior av bolagets läkemedel att komma in på marknaden.

– I fredags eftermiddag fick vi reda på att EU-kommissonen hade haft ett intern möte där man diskuteradt vårt ärende som har pågått 2000, säger Staffan Ternby, informationschef på AstraZeneca.

Efter fyra års utredande närmar sig nu EU-kommissionen ett beslut i frågan om AstraZenca ska bötfällas för sin hantering av patentet på storsäljande magsårsmedicinen Losec.

Ny variant
När patentet på Losec under nittiotalet var på väg att gå ut, började AstraZeneca i stället sälja en variant som hette Losec Mups.

Enligt EU var det här ett sätt att försvåra för konkurrenter som ville sälja Loseckopior.

Men AstraZeneca hävdar, att Losec Mups är bättre för patienterna.

– Det finns kopieföretag som hävdar att vi lanserade Losec Mups för att försvåra konkurrens när det gäller Losec. Men vi tycker att vi kan visa att Losec Mupshar klara fördelar jämfört med den gamla kapseln, säger Staffan Ternby.

Annan patentlagstiftning
En annan fråga som EU-kommissionen ska ta ställning till är om Losec skyddas av en ny och strängare patentlagstiftning i Tyskland, eller inte.

De billiga kopiorna är en viktig fråga för hela läkemedelsindustrin.

I Sverige har AstraZeneca hotat lägga forskning utomlands, om inte landstingen väljer nya preparat i stället för gamla och billigare mediciner.

Riskerar höga böter
EU-kommissionen kan ge AstraZeneca böter på upp till en tiondel av årsomsättningen. I så fall handlar det om mångmiljardbelopp.

Men enligt den brittiska tidningen Financial Times tror många bedömare att det snarare kommer att handla om symboliska belopp.

Enligt tidningen vill Mario Monti bli klar med processen mot Astra Zeneca, innan han avgår i oktober. 

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista