Industrifacket godkänner sammanslagning med Metall

Det krympande LO-förbundet Industrifackets kongress har sagt ja till att gå samman med ett annat krympande industrifack, Metall.

– Nu får vi mer resurser till vår lokala verksamhet. Allt som är två i dag blir ett och därmed får vi väsentliga ekonomiska resurser som kan gå till den fackliga verksamheten, säger Leif Olsson, ordförande i industrifacket.

Bakgrunden till sammangåendet är att Industrifacket och Metall tillsammans har förlorat omkring 100 000 medlemmar under de senaste tio åren.

Hundra tusen färre jobb
Det beror inte på att andelen fackanslutna i industrin har minskat utan på att 100 000 industrijobb har försvunnit.

Band kongress ombuden ser man mest fördelar med samgåendet. 

– Det blir jättebra. Ju fler vi blir desto starkare blir vi. Så har det alltid varit, säger Annica Lagerstedt från avdelning tio i södra Älvsborg.

Innan sammanslagningen går igenom måste också Metalls kongress godkänna den.

Ökad globalisering
Nu möter den svenska industrin en ökad globalisering och frågan är om sammanslagningen av två svenska industrifack ger tillräcklig styrka för att möta den utvecklingen.

Kanske borde Industrifacken i Sverige satsa på att slå sig samman med facken från till exempel Danmark och Finland.

– Den frågan är för tidigt väckt. Vi ska först klara ut det här och sen öka det fackliga samarbetet internationellt. Jag tror inte den frågan är aktuell på många årtionden, säger Leif Olsson, ordförande i industrifacket.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista