Färre Gripenplan i nya Libyeninsatsen

2:00 min

Det blir fem Jas Gripenflygplan från Sverige istället för åtta i den fortsatta Libyeninsatsen. Det har regeringen, socialdemokraterna och miljöpartiet kommit överens om. Sverige erbjuder sig också skicka en bordningsstyrka och experter på psykologisk krigföring.

Även om regeringen formellt är enig om uppgörelsen, finns hård borgerlig kritik mot att tre Gripenplan nu ska tas hem. Folkpartiledaren och vice statsministern Jan Björklund är kritisk till nedskärningen.

– Ja det var ju den enda tänkbara uppgörelsen för att få majoritet i riksdagen, men samtidigt är det genant att Sverige nu måste flyga hem tre flygplan i libyeninsatsen, bara för att vi ska rädda ansiktet på Håkan Juholt. Det borde ha kunnat undvikits tycker jag, säger Jan Björklund folkpartiledare och vice statsminister.

Gripenplanen ska kunna användas till allt som ledningen för den internationella insatsen frågar efter vad gäller spaning - som att upptäcka luftvärn, försök till smuggling av vapen från Kadaffisidan och eventuella flyktingströmmar, som behöver hjälp.

Därmed blir det delvis samma uppgifter som planen redan har idag då spaning på luftvärn för att säkra flygförbudszonen är en huvuduppgift. Även om Björklund är kritisk så ska enligt dagens uppgörelse, fem plan klara av dagens två spaningsflygningar med två plan per dag. 

Stephan Persson Tyrling, chef för luftoperativa avdelningen på Försvarshögskolan håller med.

– Det är fullt möjligt. Dessutom är det så att man inte avsevärt skär ned på personalen så att det kommer finnas resurser där att flyga de här passen, säger Persson Tyrling.

Socialdemokraterna har tidigare motsatt sig en förlängning av den svenska flyginsatsen i Libyen - men är nöjda med den nya bredare inriktning på insatsen. Urban Ahlin är utrikespolitisk talesperson för socialdemokraterna.

– Sverige har en unik kompetens med den fotospaningskapsel (en spaningskapsel med fotokapacitet), som finns på Gripen och det är klart att vi vill ju göra en verkningsfull insats i Libyen, säger Urban Ahlin.

Uppgörelsen innebär också att Sverige ska erbjuda Nato upp till 40 svenska soldater, som från ett Natofartyg ska kunna borda skepp som misstänks smuggla vapen. En grupp på högst tio informationsexperter ska dessutom kunna sända budskap till delar av Libyen som behärskas av Kadaffi.

I uppgörelsen ingår också en satsning på humanitär hjälp. Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Det är 100 000-tals flyktingar i området bara från Libyen. Vi har inte bara trycket mot Europa utan också mot grannländerna och flyktingläger runt omkring, säger Romson.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista