Måndagsdemonstrationer i Tyskland

I Tyskland växer vreden över nedskärningarna i socialsystemen. En av förbundskansler Schröders tidigare ministrar och partiordföranden Oscar Lafontaine hotar att bilda ett nytt vänsterparti. Under måndagskvällen väntas stora protestdemonstrationer.

Det är mycket symbolik i måndagskvällens protester när invånarna i Leipzig samlas i Nikolaikyrkan och ber en fredsbön mot social nedrustning för att sedan gå ut på gatorna och demonstrera.

Samma sak hände förra måndagen, men nu har demonstrationerna växt till tiotusentals deltagare som sprids till många städer i öster och ett par i västra Tyskland.

Måndagsdemonstrationer i östra Tyskland har en speciell innebörd. Det var bland annat protesterna i det dåvarande DDR och särskilt i Leipzig på måndagkvällarna som slutligen ledde fram till Berlinmurens fall och Tysklands återförening.

Medhåll från vänsterkanten
Det har därför väckt kraftiga reaktioner att just den här symbolhandlingen används för att protestera mot politiska beslut i en demokrati.

Demonstranterna har dock fått medhåll dels från det reformerade kommunistpartiet i öst, PDS, dels av socialdemokrater på vänsterkanten.

Tidigare minister kan bli partiledare
Valalternativ för arbete och social rättvisa kallar sig en gruppering som uppger att den under hösten ska bestämma om ett utbrytarparti från socialdemokraterna, SPD, ska bildas eller inte.

SPD är redan idag illa åtgånget och ligger i opinionsmätningarna runt 20 procentenheter under det konservativa oppositionspartiet CDU.

En av regeringens främsta kritiker inom de egna leden, förre partiordföranden Oscar Lafontaine, vill tillbaka in i strålkastarljuset och har förklarat sig villig att ställa upp som partiledare. Sker en utbrytning före valet nästa år blir följderna för SPD förödande.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".