Fyra döda i olycka på kärnkraftverk

I Japan inträffade på måndagen en olycka i ett kärnkraftverk. Fyra människors omkom och sju skadades. Olyckan orsakades av ett läckage i en ledning som släppte ut het ånga.

Japanska myndigheter betonar att ingen radioaktivitet har läckt ut vid olyckan i kärnkraftverket Mihama, ett trettiotal mil väster om Tokyo. Det var en ångexplosion i turbinhallen, som släppte ut 200-gradig ånga och dödade de fyra anställda.

Kantats av skandaler
Japan har ett femtiotal kärnkraftreaktorer och industrin har kantats av skandaler och brister i säkerhetstänkandet. Den svåraste olyckan efter Tjernobyl inträffade i upparbetningsanläggningen i Tokaymura 1999.

Då blandade några anställda, helt emot reglerna, för mycket uranoxid i felaktiga behållare. Det utlöste en häftig kärnreaktion. Två människor dog av strålningen och flera hundra tusen människor fick evakueras.

Struntade i säkerhetsrisker
Förra året avslöjades att Tokyos stora elbolag, Tepco, hade struntat i att anmäla allvarliga säkerhetsrisker vid kärnkraftverken till myndigheterna ända sedan 80-talet.

Förfalskade rapporter mörkade information om sprickor i bultar, sprickor i rör och cirkulationspumpar, också i direkt kontakt med reaktorinneslutningen. I samband med den skandalen tvingades Tepco att stänga 17 reaktorer för kontroll, fem chefer tvingades avgå.

Förtroendet är rubbat
Japans premiärminister Koizumi säger att man ska gå till botten med att utreda orsakerna till den senaste olyckan i Mihama.

Allmänhetens förtroende för kärnkraftindustrin i Japan är sedan länge rubbat eftersom man inte tycks komma tillrätta med bristerna i säkerhetskulturen, bristerna i tillsynsmyndigheternas kontroll, ett hierakiskt tänkande och underlåtenhet att ifrågasätta.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista