Getingarna trivs i värmen.

Värmebölja lockar fram getingar

Värmeböljan lockar inte bara fram glada semesterfirare utan också getingar. Experterna tror inte på någon stor getingsommar i år. Men så länge värmen håller i sig kommer getingarna att surra runt saftglasen.

En som haft bekymmer är Graham Smith. Han har ett getingbo under takpannorna på sin altan i Gustavsberg utanför Stockholm.

Men när han försökte jaga getingarna med en käpp, blev de hemskt arga och han beslöt sig för att ringa bekämpningsfirman Anticimex.

Anna Engwall, tekniker på Anticimex i Stockholm, kliver ner från plaststolen på Graham Smiths altan. Hon har precis sprutat bekämpningsmedel in i getingboet och ut ramlar vimmelkantiga getingar.

– Giftet tränger in i huden på dem så att de dör. De tar ett par minuter.

Anna Engwall tar av sig bihatt, andningsmask och de tjocka handskarna.

Attack om kvällen
Om man ska ta hand om getingarna själv är det bäst att man bär skyddsutrustning och att man närmar sig boet på kvällen när getingarna sover, säger hon.

– Löst hängande bon kan man häng en plastpåse runt och sen knyta till.

Anticimex har haft fullt upp de senaste två veckorna. Telefonerna har gått varma runt om i landet av samtal från folk som vill få hjälp med att ta bort getingbon.

Det är framför allt värmen som lockar fram getingarna. Efter två kalla månader blir de precis som vi förtjusta över att sommaren äntligen tycks ha kommit.

Vill inte sticka
Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, säger att getingarna inte är ute efter att stickas egentligen.

– De vill ha vår mat. De är rovdjur. Normalt tar de larver och flugor, proteiner helt enkelt. Precis som i det kött vi äter.

Lars-Åke Janzon tror inte att det kommer bli någon stor getingsommar i år, eftersom det varit så kyligt hittills. Men så länge värmen håller i sig kommer getingarna att fortsätta surra runt saftglasen.

För dem flesta gör det kanske inte så mycket men för allergiker kan ett getingstick vara rent livsfarligt.

Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista