Många badar trots algblomning

I värmens spår kommer nu rapporter om algblomning - både i havet och i insjöar. Besökare vid den populära badsjön Drevviken utanför Stockholm har till exempel ringt till Haninge kommun och berättat att de blivit sjuka efter att ha badat.

Vid bland annat Vendelsö Gårds-badet sitter nu anslag uppe med varningar om att det är risk för algblomning.

Men de flesta badgästerna där verkar ta lätt på varningen.

– Jag vet inte hur allvarligt man ska ta på det där för jag har badat här i 20 år. Det har gått bra, jag har inte märkt någonting. Vissa kanske är mer känsliga och därför sätter de väl upp en sådan skylt, kan jag tänka mig, säger Claudia som besöker badet med sina små barn.

Treårige Tim får också bada och berättar att han kan simma och han tycker att det är varmt i vattnet.

Vid Vendelsö Gårds-badet finns en skylt där det står att det är risk för algblomning och att man ska undvika att bada i blommande vatten, särskilt gäller det små barn och husdjur.

– Jag har inte sett några alger och jag tror inte att det är någon fara, säger Tage Risberg från Piteå som är på besök.

– Jag ser nu att det står algblomning där, säger Thomas Widell.

Låter du barnen bada?

– Ja det gör jag, men jag måste säga att jag inte är så väldigt medveten om riskerna, men jag ser till att de inte dricker vattnet och så där, säger Thomas Widell från Haninge.

Eva Toivonen, Radio Stockholm
eva.toivonen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista