Japanerna lånar allt mindre - men ändå positiva tecken

Japansk ekonomi fortsätter att stärkas - enligt många analytiker.  Ett av dom stora problemen för landets ekonomi är att folk inte vill låna pengar. I dag kom en rapport från den japanska centralbanken som visar att utlåning fortsätter att minska. Men det ser ändå lite bättre ut än tidigare.

Detta var den 43:e månaden i rad som siffrorna pekade nedåt men nedgången med 3,4 procent var mindre än i maj och juni då siffran var 3,7 procent.

Men analytiker menar att dom här siffrorna är tillsammans med andra positiva tecken visar att den japanska ekonomin nu på allvar är på väg upp ur sina svacka.

En ekonom menar att vid slutet av det här året så kommer man förmodligen att se ett slut på den minskade utlåningen.

Men än är företagen rädda för att låna pengar - dom vill se fler tecken på en stabil ekonomi innan dom vågar ge sig ut på lånemarknaden igen.

Att få en uppgång i utlåningen ses som det sista beviset för att Japan åter är på fötter efter den ekonomiska nedgången.

Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista