Kinas kommunistparti gravt korrumperat

I Kina har korruptionen vuxit i nästan samma takt som den starka ekonomin under de senaste åren. Nu försöker regeringen få bukt med den och bara sedan årsskiftet har över 20 000 misstänkta korruptionsbrott utretts.

Det senaste är chefen för byggandet av ringleden runt Peking som arresterats misstänkt för att ha stoppat över en halv miljard av projektpengarna för bygget i egen ficka.

Den påbörjade ringleden runt Peking är ett av de största ringledsbyggena i världen. Mannen som skulle leda detta arbete var medlem av det kommunistiska partiet och medlem i styrelsen för Pekings Transportkontor. Nu har utredningar visat att det finns misstankar om att han tagit emot motsvarande över en halv miljard kronor i mutor från olika byggföretag.

Förskingring för miljarder
En källa säger till tidningen Peking Youth Daily att chefen för byggprojektet delgavs misstankar om brottet redan i april. Efter det har han namngett andra anställda som också skulle ha tagit emot pengar och sagt att han själv inte tagit emot mer än kaffepengar.

För en dryg månad sedan gav avdelningen för statsrevisionen ut en rapport över korruptionen i landet. De fann att 41 ministerier och avdelningar hade låtit så mycket som 13,4 miljarder kronor gå i egen ficka i stället för till tänkta bostäder och kontor.

Politikerna de största skurkarna
Mycket pengar satsas nu på byggen inför de Olympiska Spelen i Peking 2008. Revisionen fann även att 1,2 miljarder av dessa pengar i stället använts till mutor, byggande av egna bostäder och till start av egna firmor i stället för till OS-förberedelser.

Pekings politiska ledarskap har varit i fokus för misstänkta korruptionsbrott, bland annat har den mark man köpt upp för just OS-byggnationer skett på ett ojust sätt med mutor och lite betalt till dem som bott där. Nu har order gått ut om att alla sådana köp ska genomföras via officiella auktioner och anbud för att undvika ännu mer mygel.

Kinas ledarskap de senaste åren varnat för att om man inte kommer till rätta med korruptionen så kommer det kommunistiska partiet att självförstöras. Därför kommer jakten på korrupta politiska ledare, kommunalanställda, poliser och sjukhuspersonal att hårdna och det strängaste straffet för brottet är döden.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista