Tillväxtprognosen kan skrivas upp

Uppdaterad 23:00
Regeringen kan komma att skriva upp tillväxtprognosen i statsbudgeten i september. Det antydde statsminister Göran Persson under det nordiska statsministermötet i Ákureyri på Island på måndagen.

För två veckor sedan justerade konjunkturinstitutet upp sin prognos för den svenska tillväxten till tre procent.

Regeringen bedömde så sent som i våras att tillväxten skulle bli lägre; runt 2,5 procent. Men i en intervju som nyhetsbyrån TT har gjort med Göran Persson antyder han, utan att ge några löften, att han tror att tillväxten kan bli bättre än så.

Vill inte föregripa prognos
Statsministern säger dock att han inte vill föregripa tillväxtprognosen som kommer i samband med budgeten om en dryg månad.

Om tillväxten skulle öka till tre procent som konjunkturinstitutet förutspår är det den högsta tillväxten i den svenska ekonomin sen år 2000.

Bara vissa reformer möjliga
Om tillväxten ökar kan det innebära att regeringen kan genomföra vissa skattesänkningar och reformer.

Göran Persson säger till TT att det inte finns något inflationshot i den svenska ekonomin vilket indikerar att regeringen inte är rädd för reformer som skulle kunna öka svenskarnas köpkraft.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista