Fängelsepersonal hjälpte rymlingar

Flera anställda på Hall har nu ringats in av fängelseledningen, misstänkta för att ha medverkat till rymningen från anstalten för två veckor sedan.

– Tyvärr finns det anledning att misstänka att det förhåller sig på det viset. Det har sin grund i att omständigheterna vid rymningen från isoleringsavdelningen är sådan att det måste ha funnits någon hjälp inifrån. Så det är klart att vi tyvärr måste misstänka viss personal, säger Per-Åke Palmqvist, chef för Hallanstalten.

Vad är det för misstankar?

– Dels har man ju haft tillgång till en mobiltelefon, dels har man haft tillgång till skjutvapen, dels har bevisligen åtminstone en av rymlingarna befunnit sig utanför sin låsta celldörr.

Så det är personal som har smugglat in både mobiltelefon och vapen?

– Det kan jag inte säga, men det är ju väldigt besvärande att detta inträffar samtidigt.

Per-Åke Palmquist vill inte säga var inom fängelset de anställda som nu misstänks för att ha hjälpt till vid rymningen arbetar.

Den enda förändring som gjorts för personalen är att de som arbetade inne på den avdelningen från vilken rymningen skedde har fått andra arbetsuppgifter. Det är dock en ren rutinåtgärd.

– De gör vi vid allvarliga incidenter på en avdelning. Då byter vi ut den personalen och det är i första hand de som arbetade under den aktuella dagen eller dagen före som ersätts av annan personal.

Är det inte märkligt att de fortsätter att tjänstgöra inne på fångvårdsanstalten när det finns sådana misstankar mot dem?

– Jo, men det är en sak att misstänka, en annan sak att leda i bevis. Det finns spelregler för hur vi kan hantera sådana här situationer. Jag har gjort bedömningen att utifrån det här kan man inte skilja av någon eller några. Det vore kanske också ett sätt att äventyra hela utredningen, säger Palmqvist.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".