Lång väntan på uppehållstillstånd

Migrationsverket håller på att tappa kontrollen över handläggningstiderna för anhöriga som vill få uppehållstillstånd i Sverige. Den som gift sig med en svensk kan få vänta mer än ett år på att få komma hit, dubbelt så länge som beslutat.

På vissa håll i landet är väntetiderna över ett år. Det är dubbelt så lång tid som regeringen beslutat att de ska vara. Under tiden man väntar får den sökande inte vistas i Sverige.

Lena Gereben är en av de närmare 30 000 som drabbas varje år.

– Det är psykiskt påfrestande att vänta så här länge på varandra. Jag har haft möjlighet att kunna resa till Indien, men jag tänker på de som kanske har gift sig och får vänta i ett helt år på att ses. Det är orimligt, säger hon.

Vill bo i Sverige
Lena Gereben träffade sin man George för ett och ett halvt år sedan i Indien. George är ryss men bosatt i Indien. Ett år senare gifte de sig och bestämde sig att de skulle bo i Sverige.

George lämnade in sin ansökan om uppehållstillstånd på den svenska ambassaden. Efter sex veckor kom svaret. Det skulle dröja tolv månader innan Lena ens fick komma på en intervju. Först därefter kunde ett beslut tas.

– Första gången jag kollade sa man till mig tre-fyra månader och det kändes helt realistiskt. Jag förstår att det kan ta en viss tid. Men ett helt år - det är psykiskt jobbigt, säger Lena Gereben.

Får vänta ännu längre
För att få uppehållstillstånd i Sverige genom så kallad familjeanknytning måste vara nära anhörig till en person som är bosatt i Sverige. Som nära anhörig räknas i normalfallet make/maka, sambo eller barn.

Förra året var det drygt 30 000 som sökte. Det är en ökning på 10 000 på fem år. Många av de väntar fortfarande på ett beslut. Enligt svensk lag får den sökande inte vistas i Sverige överhuvudtaget under tiden ansökan behandlas. Inte ens som turist.

På många håll är nu handläggningstiderna 12 månader långa. Dubbelt så långa som regeringens mål på max sex månader.

Enligt Anna Wessel, enhetschef på Migrationsverket, riskerar handläggningstiderna att bli ännu längre.

– Det finns anledning att tro att om man inte ser över regelverket att handläggningstiderna kan bli ännu längre, säger hon.

Debatt om skenäktenskap
För fyra år sedan infördes ett krav på att inga ärenden får avgöras utan muntliga intervjuer. Kravet tillkom efter en debatt om skenäktenskap och kvinnor som utnyttjades.

Enligt Anna Wessel på Migrationsverket är det här kravet på muntliga intervjuer ett av de främsta skälen till de långa handläggningstiderna.

– Det infördes ju därför att man var orolig för skenanknytningar. Det har fått negativa konsekvenser för våra väntetider. Det har vi påpekat och det har regeringen också visat förståelse för. De har tillsatt en utredning och vill se över reglerna, säger hon.

Men utredningen kommer för sent för Lena och George Gereben. Lena sparar nu pengar för att åka till Indien igen för sjunde gången i år.

– Förhoppningsvis reser jag i oktober. Det innebär att han ska komma till årsskiftet och att vänta till dess känns orimligt för mig, säger hon.

Daniel Öhman
 daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista