Snabbare skuldsanering föreslås

Det ska bli lättare och gå snabbare att få skuldsanering. Det föreslår en utredning som ska överlämnas till justitieminister Thomas Bodström på tisdagen.

Skuldsanering innebär att den som inte kan klara sina skulder under fem års tid får lämna ifrån sig alla inkomster som överstiger existensminimum. Sedan skrivs alla skulder av.

Men lagen om skuldsanering har kritiserats för att vara hård mot de skuldsatta. Många gånger är det tragedier som ligger bakom en hopplös skuldsituation.

Kerstin Gemborg genomgår själv en skuldsanering och är ordförande i en förening för skuldsatta. Så här berättade hon i fredags i P1-programmet Studio Ett.

– Min man blev sjuk, mentalsjuk, och gjorde diverse affärer där jag blev indragen. När han sedan dog så upptäckte jag att jag satt där med skulder, inte bara lite utan det var ofantligt. Jag förstod inte själv vad det hela handlar om, berättar Kerstin Gemborg.

Lättare för pressade
Nu vill regeringens utredare göra det lite lättare för dem som är hårdast pressade och befinner sig i en hopplös situation.

Framför allt ska det gå fortare att få det. I dag måste den som vill ansöka om skuldsanering först gå till kommunens budget- och skuldrådgivare och vända in och ut på sin ekonomi och själv försöka göra överenskommelser och avbetalningsplaner.

Snabbare skuldsanering 
De som har kritiserat den nuvarande lagen menar att den som är i en riktigt svår situation helt enkelt inte har ork att sköta sådant. Därför misslyckas de med automatik och blir ändå föremål för skuldsaneringen.

Utredaren vill att man direkt ska kunna vända sig till kronofogden som är den som beviljar skuldsanering så att det går fortare att komma igång med själva saneringen. Dessutom vill utredaren mildra några av de krav som man måste uppfylla för att få hjälp.

I dag går 3 000 personer om året igenom skuldsanering, men långt fler har problem med att betala sina skulder. Förra året räknade Konsumentverket ut att så många som 140 000 svenskar sitter i olika skuldfällor.

Inkassoföretagen positiva
Även inkassoföretagen som ju lever på att folk har svårt att betala, tycker det är bra att möjligheten till skuldsanering finns.

Men Susanne Bruce som har varit inkassoföretagens representant i utredningen säger att skuldsanering inte ska vara en patentlösning. För den som fortfarande har inkomster och för företagen som kräver pengar tillbaka, är det ofta bättre att göra en frivillig överenskommelse om återbetalning.

– Ja, det tycker vi för oftast tycker vi att det är mer motiverande för den skuldsatte att göra frivilliga uppgörelser.

Varför blir det här bättre också för företag som kräver pengar?

– Vi vet ju att på de frivilliga uppgörelserna så är det bättre utfall tillbaka till borgenärerna i och med att hälften av skuldsaneringsbesluten är rena nollbeslut, alltså att borgenärerna inte får några pengar tillbaka över huvud taget under den här femårsperioden, säger hon.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista