Turkisk polis söker efter bevismaterial efter bombdådet som krävde flera människoliv.

Kurdisk grupp utförde sprängattentat

Uppdaterad 20:00
En okänd kurdisk grupp tog på tisdagskvällen på sig ansvaret för bombattentaten mot två hotell i Istanbul. Två personer dödades i attentaten och elva skadades.

 

Tidigare på tisdagen tog en grupp knuten till al-Qaida på sig ansvaret för attentaten.

Det var flera sprängladdningar som exploderade samtidigt vid två hotell samt en gas- och bensinstation i Istanbul. Enligt den privata turkiska tv-stationen NTV påstår polisen att kurder som greps i måndags planerade att utföra omfattande attentat i Istanbul.

Enligt vittnesuppgifter ska stora hål ha slitits upp i ytterväggarna på de två övre våningarna av ett hotell i Sultanahmet-kvarteret i närheten av det osmanska Topkapi-palatset.

De boende i det andra drabbade hotellet i Lalei-kvarteret uppger att de fick ett bombhot på telefon tio minuter innan en sprängladdning exploderade.

Minst två döda
Två personer dödades och minst sju personer skadades av bomberna. Än så länge har ingen tagit på sig skulden för nattens attentat.

Enligt uppgifter i turkiska medier ska en av de dödade ha varit turk. De skadade ska komma från Holland, Kina, Ukraina och Turkmenistan.

Sprängladdningarna i hotellen exploderade vid tvåtiden på natten.

Sprängattentat mot gasbehållare
En timme senare ska även en anläggning för gasbehållare ha blivit utsatt för två sprängattentat.

Explosionerna gav materiella skador, men ingen person ska ha skadats eller dödats.

I november förra året dödades 60 personer i fyra självmordattentat i Istanbul.

Anahita Arai
anahita.arai@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".