Nordisk el importeras från Ryssland

En av Norges största miljöorganisationer, Bellona, kritiserar de nordiska länderna för elimport från farliga kärnkraftverk i Ryssland.

Genom importen bidrar vi till att hålla de dåliga ryska anläggningarna i gång, menar organisationen och i Norge är nu debatten i full igång.

Norden är beroende av el från Ryssland. Den kommer framför allt i ledningar till Finland och blir sedan en del av den el som handlas på den gemensamma nordiska elmarknaden.

Hela 85 procent av den el som hittills importerats till Norden i år kommer från Ryssland, enligt den nordiska elbörsen.

I Norge förs nu en het debatt om den ryska elen. Atomfysikern Nils Böhmer vid Bellona, en av Norges största miljöorganisationer, är mycket kritisk.

– Det är starkt beklagligt att vi blivit så beroende av el från Ryssland, säger han och kritiserar framförallt Norge, men även de övriga nordiska länderna för att inte göra tillräckligt för att utveckla en renare produktion på hemmaplan.

Varnar för ny kärnkraftsolycka
Norge producerar nästan enbart vattenkraft, vilken är mycket känslig för väderomsvängningar.

– Nu bidrar vi i Norden till att hålla livsfarliga kärnkraftverk igång i Ryssland igång, bland annat det i Sankt Petersburg, fortsätter Böhmer.

Han liknar det kärnkraftverket vid det i Tjernobyl och säger att risken för en miljökatastrof i Sankt Petersburg är stor.

– Frågan är inte om det sker en olycka utan när det sker, säger han.

Arbeiderpartiet vill bygga gaskraftverk
Också det norska statliga Strålskyddsinstitutet uttrycker oro för den dåliga standarden hos de ryska kärnkraftverken. Flera norska oppositionspolitiker, bland annat från Arbeiderpartiet, höjer nu sina röster för att återigen ta upp diskussionen om att bygga gaskraftverk.

Frågan är av mycket känslig natur i Norge. Landets oljeminister i den borgerliga regeringen säger att Norge nu måste börja titta på hur man kan öka den egna elproduktionen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista