Blåbär odlas på försök

Det behövs mer blåbär. Svenska livsmedelsindustrin behöver blåbär till sylt och läkemedelsindustrin i utlandet vill ha blåbär till ögonmediciner. Men av alla bär som mognar i skogarna plockas endast en liten del. Nu pågår ett försök att odla blåbär på åkrar.

LJUD: Odlingsförsök med blåbär

BILD: blåbär

– Vi vill se om det ger möjlighet att få en säker avkastning på en koncentrerad yta. Det skulle hjälpa bärindustrin som har svårt att få skogsbär plockade. De vill ha en säker tillgång, säger Bo Nilsson, statshortonom vid Lantbruksuniversitet i Umeå.

Årligen mognar cirka 500 000 ton skogsbär i de svenska skogarna. Men endast 10 000 till 20 000 ton, eller mellan 5 och 10 procent plockas.

Svenskarna är inte särskilt intresserade av att plocka bär för försäljning. 80 procent av bärplockarna är istället utländska medborgare.

Blåbär odlas på åker
För att säkra tillgången på blåbär har Sveriges lantbruksuniversitet dragit igång ett forskningsprojekt. I Mattila utanför Haparanda odlas nu svenska skogsblåbär på en åker. Växtnäring, lämplig mängd vatten och rätt skötsel ska få blåbären att klara åkermiljön. Om försöket lyckas kan man efter fyra år tänka sig att ta nästa steg.

– Lyckas det här, så kan vi tänka oss ytterligare ett steg, att få blåbären maskinellt plockade, säger Bo Nilsson.

Till läkemedelsindustrin
Blåbärsprojektet sker i samarbete med Högskoleförbundet Östra Norrbotten och Europas största förädlare av skogsbär, Norrfrys Polarica i Blåbär till läkemedelsindustrin i Haparanda.

Företaget levererar blåbär till läkemedelsindustrin i utlandet. De skandinaviska blåbären efterfrågas i Italien, Schweiz, Japan och Kina eftersom man där utvinner antocianin ur blåbären, ett ämne som förbättrar mörkerseendet och används av piloter.

Monika Titor, Umeå
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista