Smalare barn i Småland

I Ljungby i Småland har landstingets satsning på att hjälpa kraftigt överviktiga barn att gå ner i vikt gått mycket bra. Nästan alla barn har lyckats behålla sin nya, lägre vikt ett år efter behandlingen.

– Det har ju hänt väldigt mycket i Sverige när det gäller de här frågorna under de senaste åren. Därför känns det väldigt bra att vi på vårt lilla sjukhus har kunnat hänga med i tiden, att vi hittat en modell som vi tycker fungerar utifrån de resurser vi har, säger Birgitta Götesson, sjuksköterska på Ljungby lasarett.

Svenska barn och ungdomar blir allt fetare, det visar en mängd studier som gjorts. De rör sig allt mindre och äter allt onyttigare. I Ljungby har landstinget hittat ett eget sätt att hjälpa de barn som är kraftigt överviktiga. Det hela startade som ett försök för tre år sedan och har nu permanentats.

Fler barn i kö
Konceptet kan tyckas ganska enkelt, barnen och föräldrarna får råd och hjälp om mat och motion av sjuksköterskor och dietetister och man får också träffa läkare. Resultatet är mycket positivt, nästan alla barn som deltagit har lyckats behålla sin vikt ett år efter att de slutat med sina besök på lasarettet.

Nu står fler barn på kö för att få hjälp.

Satsningen har även börjat bli känd utanför Ljungby. På en stor utbildningsdag i höst i Växjö om just barnfetma finns ljungbysatsningen med som ett bra exempel på hur man kan hjälpa överviktiga barn.

Ett växande problem
Birgitta Götesson som varit med sedan starten tror knappast att problemen med överviktiga barn kommer att minska, snarare tvärtom.

– Jag tror tyvärr att det här är en samhällstrend som vi får leva med ett tag. Det är viktigt att vi inom barnsjukvården också kan sprida den kunskap vi har till skolhälsovård och barnavårdscentraler så att man tidigt kan göra insatser för att så många barn som möjligt ska få hjälp tidigt i livet, säger hon.

Terese Gabrielsson, SR Kronoberg
terese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista