Italien röstar om kärnkraftens framtid

1:45 min

I Italien röstar man i dag och i morgon om kärnkraftens framtid i landet. Efter Tjernobylkatastrofen fick italienarna också chansen att säga sitt och röstade bort denna energikälla, men Berlusconi regeringen har velat återuppta kärnenergi.

Tysklands regering har redan skickat en signal till övriga Europa med sitt nej till kärnkraft. Italienarnas svar i denna folkomröstning, om kärnkraftens vara eller inte vara i Italien, blir en viktig mätare på folkopinionen.

Italien har i dag ingen kärnenergi efter att det sista av de fyra kärnkraftverken stängdes år 1989 som ett resultat av folkomröstningen efter Tjernobyl.

Premiärminister Silvio Berlusconi började för några år sedan att rucka på folkets beslut. Klimatfrågan och koldioxidutsläppen gav kärnkraften ett visst uppsving i debatten och Berlusconis politiske vän, Frankrikes president Sarkozy, pläderade starkt för atomenergin inom EU.

Tanken var att Italien skulle återuppväcka programmet 2014, men med katastrofen i Japan tryckte Berlusconi på stoppknappen och sa: Låt oss avvakta något.

Nästan 90 procent av Italiens energi importeras. Olja och gas kommer från osäkra källor som Libyen och Algeriet, men också från Ryssland. Ryssarna stängde för ett par år sedan gastillförseln, vilket ledde till flera dödsfall i ett vinterkallt Italien.

Beroendet av omvärldens energi gör landet utsatt, men opinionsmätningarna pekar på att italienarna kommer att säga nej till kärnkraften. Men minst hälften av italienarna måste rösta och högerpolitikerna hoppas därför på röstskolk.

Samtidigt ska italienarna också tycka till om premiärministerns immunitet mot åtal. Tre rättegångar pågår mot Berlusconi, bland annat den om sexköp från minderårig och maktmissbruk.