Utpekad al-Qaidaledare dödad i Somalia

1:18 min

I Somalias huvudstad Mogadishu har en man, som utpekas som ledaren för al-Qaida i Östafrika, dödats. Fazul Abdullah Mohammed anses bland annat ha planerat sprängdåden mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998.

Det är talesmän för regeringsarmén i Somalia som säger att Fazul Abdullah Mohammed sköts ihjäl vid en vägspärr i Mogadishu tidigare i veckan.

Abdullah Mohammed pekas ut som en av de främsta hjärnorna bakom ambassadsprängningarna i Östafrika 1998. Över 200 personer dog och 5 000 skadades i attackerna mot de amerikanska ambassaderna i Nairobi och Dar es Salaam. Sprängningarna var al-Qaidas första större samordnade terroristattentat.

Abdullah Mohammed och en annan man sköts ihjäl när de två vägrade stanna vid militärens vägspärr och sen gjorde motstånd när de omringades och skulle gripas, uppger militären.

Det verkar som om de två männen i en fyrhjulsdriven bil svängde fel och kom fram till militärens vägspärr, istället för till ett av fästena för den islamistiska Al Shabaab-milisen.

En talesman för Al-Shabaab, som anses ha kopplingar till al-Qaida, har redan bekräftat att det är Abdullah Mohammed som dödades.

Abdullah Mohammed ses som ledaren för det östafrikanska al-Qaida och blev efter ambassad-attentaten en av Afrikas mest eftersökta män. Amerikanska FBI hade satt ett pris på fem miljoner dollar på hans huvud.

Han reste på ett förfalskat sydafrikanskt pass när han sköts ihjäl och den somaliska militären beslagtog också stora summor kontanter, mobiltelefoner och flera bärbara datorer.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa i dag att Fazul Abdullah Mohammeds död är ett svårt bakslag för al-Qaida, dess allierade och dess operationer i östra Afrika. Det är ett rättvist slut för en terrorist som orsakat så mycket lidande, sa Clinton.