Moralpoliser gör vardagen svår i Iran

I Iran pågår kampen om vem som ska styra landet. De som vill ha förändring eller de som vill behålla de gamla hårda traditionerna. En yttring av de konservativas kamp är att unga kvinnor får problem för sin klädstil.

– När jag var ute och promenerade i parken kom de fram till mig och kritiserade mina byxor, berättar Arezoo Khalghi som pluggar i Iran.

Männen som ogillade hennes kläder var unga revolutionsgardister, trogna den islamistiska republikens officiella ideal där kvinnor enligt lag måste dölja sitt hår och bära löst skurna kläder.

Prästerskapet mot reformer
Sedan Mohammad Khatami valdes till landets president 1997 har reformer genomförts, även om det konservativa prästerskapet motarbetat processen.

Många iranier är innerligt trötta på de rigida regler som islamisterna infört och under Khatamis styre har en del lättnader skett. Nu har klimatet hårdnat.

I sommar har moralpolisen slagit till, man har genomfört räder i affärer och beslagtagit klädesplagg som ansetts vara för vågade. Flera kvinnor greps också men släpptes senare.

– Visst är kvinnor rädda för att stoppas på gatan på grund av vad de har på sig, säger Arezoo som själv inte tänker byta klädstil.

Konservativa oense
Iranskorna och deras klädval visar på vilket politiskt läger som bestämmer och nu pågår en intensiv kamp om makten.

Inför parlamentsvalet i våras såg de konservativa till att många reformsinnade politiker diskvalificerades. Därmed vann de konservativa, men de är inbördes oense.

Nästa år är det dags att välja ny president efter Mohammad Khatami som redan suttit i två mandatperioder och inte får ställa upp till omval igen. De reformsinnade har ingen kandidat som verkligen har chans att vinna.

Faraj Sarkohi är journalist, författare och regimkritiker.

– Om de konservativa vinner presidentvalet kommer vi att se hårdare tag mot pressen och kvinnorna, säger han.

Naila Saleem
naila.saleem@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".